Praktijk bergkristal

Genezen van tarsaal tunnel syndroom met de juiste enkelbrace

Geplaatst op

Tarsaal tunnel syndroom (TTS) is een pijnlijke aandoening die ontstaat wanneer de tibialis zenuw, gelegen in de tarsale tunnel aan de binnenkant van de enkel, wordt bekneld. Deze zenuwcompressie kan leiden tot symptomen zoals tintelingen, branderigheid, gevoelloosheid en pijn in de voet en enkel. Het kan dagelijks functioneren behoorlijk belemmeren en heeft een negatieve impact op de kwaliteit van leven. Gelukkig kan een enkelbrace verlichting bieden en bijdragen aan het herstel.

Waarom een brace nuttig is bij tarsaal tunnel syndroom

Een enkelbrace biedt tal van voordelen voor mensen die lijden aan TTS. Hier zijn enkele redenen waarom een brace essentieel kan zijn:

  • Een brace stabiliseert de enkel en voet, waardoor de druk op de zenuw in de tarsale tunnel wordt verminderd. Dit helpt bij het verlichten van de pijn en voorkomt verdere zenuwschade.
  • Overmatige bewegingen kunnen de symptomen verergeren. Een brace beperkt deze bewegingen en beschermt zo de zenuw tegen verdere irritatie.
  • Een goede enkelbrace kan de zwelling en ontsteking verminderen door lichte compressie te bieden. Dit verbetert de bloedcirculatie en versnelt het genezingsproces.
  • Een brace helpt om de enkel niet te overbelasten tijdens dagelijkse activiteiten. Dit is vooral nuttig voor mensen die veel lopen of staan.

Oorzaken van tarsaal tunnel syndroom

Het begrijpen van de oorzaken van TTS kan helpen bij het voorkomen en behandelen ervan. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

  1. Overpronatie
  2. Langdurig staan of lopen
  3. Letsel of Trauma
  4. Ontstekingsaandoeningen
  5. Tumoren of Cysten

Overpronatie, waarbij de voet teveel naar binnen kantelt tijdens het lopen, kan tarsaal tunnel syndroom (TTS) veroorzaken. Langdurig staan of lopen, vooral op harde oppervlakken, verhoogt ook de kans op TTS. Enkelblessures zoals verstuikingen of breuken leiden vaak tot deze aandoening. Ontstekingsaandoeningen zoals artritis kunnen zwelling veroorzaken die druk uitoefent op de zenuw. Daarnaast kunnen tumoren of cysten fysieke ruimte innemen in de tarsale tunnel en zo de zenuw beknellen.

Voorkomen van herhaling na herstel

Na herstel is het cruciaal om maatregelen te nemen om een terugval van TTS te voorkomen. De belangrijkste tip is om te gaan lopen met passende schoenen met voldoende ondersteuning en demping. Vermijd hoge hakken en schoenen zonder steun. Overweeg ook orthopedische inlegzolen om de voetstand te corrigeren en overpronatie te voorkomen.

De rol van een enkelbrace tijdens herstel

Het is duidelijk dat een enkelbrace een waardevolle rol kan spelen bij het verlichten van de symptomen van tarsaal tunnel syndroom en het bevorderen van herstel. Door de enkel te stabiliseren, bewegingen te beperken, zwelling te verminderen en overbelasting te voorkomen, biedt een brace de noodzakelijke ondersteuning voor genezing. Bovendien is het belangrijk om de oorzaken van TTS te begrijpen en preventieve maatregelen te nemen, zoals het dragen van goed schoeisel, om herhaling te voorkomen.

Wanneer je worstelt met de symptomen van TTS, kan het vinden van de juiste enkelbrace een groot verschil maken. Neem de tijd om een brace te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en comfort. Voor meer informatie over braces bij tarsaal tunnel syndroom, raadpleeg een brace specialist als mijnbrace.nl of een fysiotherapeut.

Gerelateerde berichten

Over ons

Vind interessante informatie over bergkristallen.

Contactgegevens

Via info @ praktijk-bergkristal.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden